V sobotu 12. prosince 2021 máme možnost prožít ve sborovém společenství CASD Brno – Střední 10 slavnostní bohoslužbu – „Večeři Páně“. Kázáním bude sloužit kazatel místního sboru br. Petr Rohan.

Slavíte určité význačné dny – například narozeniny – a míváte při těchto příležitostech speciální jídlo? A co nějaké jídlo na rozloučenou s určitou osobou?

V Bibli máme záznam o jedné zvláštní hostině…

Ježíš šel se svými učedníky do Jeruzaléma na každoroční oslavu pašijí. Chodil každý den do chrámu, aby mluvil o Bohu, a každý den přicházelo mnoho lidí, aby Mu naslouchali. Ale někteří židovští náboženští vůdcové se obávali, že by mohli mít problémy a začali hledat způsob, jak se Ježíše zbavit. Ježíšův učedník Jidáš souhlasil, že jim pomůže. Mezitím byl čas na pašijové jídlo…

Když nastala hodina, usedl ke stolu a apoštolové s ním. Řekl jim: „Velice jsem toužil jísti s vámi tohoto beránka, dříve než budu trpět. Neboť vám pravím, že ho již nebudu jíst, dokud vše nedojde naplnění v království Božím.“ Vzal kalich, vzdal díky a řekl: „Vezměte a podávejte mezi sebou. Neboť vám pravím, že od této chvíle nebudu píti z plodu vinné révy, dokud nepřijde království Boží.“ Pak vzal chléb, vzdal díky, lámal a dával jim se slovy: „Toto jest mé tělo, které se za vás vydává. To čiňte na mou památku.“ A právě tak, když bylo po večeři, vzal kalich a řekl: „Tento kalich je nová smlouva zpečetěná mou krví, která se za vás prolévá.“ „Avšak hle, můj zrádce je se mnou u stolu. Syn člověka jde, jak je určeno, běda však tomu člověku, který ho zrazuje.“ A oni se začali mezi sebou dohadovat, který z nich je ten, kdo to učiní.
Lukáš 22,14-23

Po jídle Ježíš vyšel ven, aby se modlil. Jeho učedníci šli s ním, ale usínali. Ježíš se usilovně modlil: věděl, že Ho čeká něco velmi obtížného. Pak přišel Jidáš se skupinou vojáků. Jidáš jim ukázal, kdo je Ježíš a oni Ho odvedli do vězení.

Pašije
Ježíš se sešel se svými učedníky, aby spolu jedli pašijového beránka, nekvašený chléb a hořké bylinky. Byla to každoroční připomínka toho, jak Bůh zachránil Mojžíše a Boží lid z otroctví v Egyptě a jak tenkrát v předvečer svého odchodu z Egypta jedli právě toto jídlo.

Chléb
Po celý týden jedli lidé chleba, který byl vyrobený bez kvasnic, takže nenakynul. Dokonce v celém domě nesměl být žádný kvásek!

Víno
Během jídla pili čtyři poháry vína. Ježíš použil jeden z nich, aby svým učedníkům řekl, že brzy zemře a že je to nutné, aby mohl Bůh lidem odpustit. V tu chvíli nerozuměli tomu, co říkal.

Zrada
Ježíš věděl, že Ho jeden z jeho učedníků zradí. Jidáš Iškariotský neměl rád některé věci, které Ježíš říkal a dělal. Šel za kněžími a dohodl se s nimi, že jim Ježíše vydá. Zaplatili mu za to třicet stříbrných.

Jsme rádi, že i v současné epidemiologické situaci, při dodržení opatření pro vzájemnou ochranu, můžeme společně prožít slavnostní bohoslužbu.

Vzhledem k možnému počtu účastníků bohoslužeb budeme mít v sobotu 12. 12. 2021 dvě bohoslužby – první v 8:45 a druhou v 10:00.

Programem oslavné bohoslužby bude kázání z božího slova a bohoslužba „Večeře Páně“ – vysluhování chleba a vína.

I když je nutné dodržet hygienická opatření nám známých 3R, a také že je nutné vzhledem k omezení počtu přihlásit svoji účast, tak věřím, že se každý dle svých možností zúčastní této pro nás významné bohoslužby. (VÍCE INFORMACÍ ZDE)

Srdečně vás zveme.

Rádi bychom dle příkladu Ježíše Krista prožili chvíle spojené s „památkou“ na „Večeři Páně“, prožili požehnání spojené s touto bohoslužbou.

Jako křesané věříme, že díky smrti Ježíše Krista je odpuštění dostupné skutečně každému, je tedy „univerzální“.

Jan Polášek