Blaze muži, jehož, Hospodine, káráš, jehož svým zákonem vyučuješ. Dopřeješ mu klidu ve zlých dnech, zatímco se bude kopat jáma svévolníku.
Žalm 94:12-13 CEP

Bratři a sestry, 

je již dlouholetou tradicí vybírat na počátku nového roku při slavnostní bohoslužbě verš, který by nás jako společenství následně celý rok provázel a v jehož světle bychom případně mohli reflektovat sborový život. Letos, při novoroční bohoslužbě 8.1.2022, padla volba na slova 94. Žalmu v. 12, kde autor blahoslaví (žehná, prohlašuje za šťastného) člověka, který zakouší disciplínu (káznění) a vyučování od Hospodina skrze slovo zákona. Dle následujícího verše 13. je totiž právě taková výchova důležitým předpokladem pro zvládnutí budoucích krizí. Žalmista přímo řekne, že tomu, kdo je takové Boží kázni podrobován, dopřává Bůh klid ve zlých dnech.

Z výše řečeného pro nás tedy vyplývá, že je třeba si považovat chvil, kdy i nás Bůh skrze své slovo kázní či jinak usměrňuje. A byť by se nám v dané chvíli jeho výchova nezdála příjemná, i tak je důležité se jí otevřít a příjmout ji, protože je v našem zájmu, slouží pro naše časné i budoucí blaho a může být důležitou průpravou proto, abychom obstáli v budoucích krizích. I v duchovním životě platí: „Těžko na cvičišti, lehko na bojišti.“

Počátek moudrosti je bát se Hospodina; velice jsou prozíraví všichni, kdo tak činí. Jeho chvála trvá navždy!
Žalm 111:10 CEP

Žalm 111:10, který byl vybrán při letošní novoroční bohoslužbě jako verš pro děti, přináší motiv, jenž je typický pro literaturu moudrosti (Přísloví 1:7; 9:10; Job 28:28) a ukazuje nám, že tajemství spokojeného a úspěšného života se otvírá pouze člověku, který má bázeň/úctu před Bohem a je tak ochoten uspořádat svůj život v souladu s Hospodinovou mravní vůlí vyjádřenou v Tóře (viz vysvětlující výrok Kazatel 12,2: Boha se boj, tedy jeho přikázání zachovávej.) I tento verš nás tedy podobně jako verš pro sbor povzbuzuje k otevřenosti vůči Božímu slovu. Vede nás, abychom svým příkladem dětem úctu před Božím mravním zákonem vštěpovali, a tak jim dali ten nejlepší základ pro úspěšný život.

Petr Rohan

FOTOGALERIE

fotografie: DP, EF

NOVOROČNÍ BOHOSLUŽBA 2022
NOVOROČNÍ PŘÁNÍ 2022 - PETR ROHAN - KAZATEL