V Brně pracuje v komunitě ukrajinských válečných uprchlíků pod hlavičkou Adry koordinátorka Olena Pryma. Je to žena s mimořádným organizačním talentem. Ihned poté, co Dobrovolnické centrum ADRA v Brně dostalo od firemního podporovatele dar určený na letní aktivity pro ukrajinské děti, začala organizovat příměstský dětský tábor. Tábor má dva čtrnáctidenní turnusy, kterých se účastní 15 čtyř- až šestiletých dětí. Na programu jsou dopoledne hry v ukrajinském i českém jazyce a po obědě exkurze na zajímavá místa v Brně.

Kde však koncem července narychlo sehnat vhodné prostory? Olena mne požádala, zda bych mohl zařídit možnost dopoledního pobytu pro děti v modlitebně na Střední. Spojil jsem se tedy s kazatelem a starším sboru, jimž jsem přednesl Oleninu prosbu. V modlitebně sice mají prostor pro děti, ale nikoliv s požadovanou kapacitou. Představitelé sboru však přišli se znamenitým návrhem: Než aby nabídli nevyhovující prostory v modlitebně, radši nám poskytnou finanční dar na částečnou úhradu nájmu v budově Vesny na Údolní, která disponuje vším potřebným včetně zahrady.

Jakmile jsem tuto zprávu sdělil Oleně, byla nadšená. Povzbuzen úspěchem jsem si připravil krátkou prezentaci, kterou jsem promítl následující sobotu ve svém sboru na Lesné. A co se nestalo! „Když Střední dala pět tisíc, my také přispějeme stejnou částkou.“ Ale to není všechno! Bohoslužby z Lesné jsou v přímém přenosu šířeny internetem. Když jsme se ženou odpoledne navštívili naši drahou sestru, která již nemůže na bohoslužby osobně docházet, dostal jsem od ní obálku: „Tady máš pět tisíc na ty ukrajinské děti.“

Věřím, že to jsou požehnané dary. Ihned jsem Oleně poslal zprávu, abych se s ní podělil o tu velkou radost. Obratem jsem dostal odpověď plnou nadšení a vděku, která končila slovy: Щиро дякую!

Připojuji se k Oleně a děkuji za brněnskou Adru sborům Střední i Lesná a samozřejmě i mé drahé sestře M.S. za poskytnutý finanční dar, který přinesl tolik radosti a dětských úsměvů.

Vlastimil Halfar,
vedoucí DC ADRA Brno