Jedním ze „základů“, na němž vyrostlo hnutí adventistů sedmého dne, bylo (a stále je) přesvědčení, že jsme již velmi blízko okamžiku, kdy se zrealizuje Ježíšův slib, že se opět vrátí na naši zemi. Ne už jako malé dítě v jeslích, ale jako „král“, který ukončí vládu zla, bolesti a hříchu, aby v celém vesmíru opět zavládla původní harmonie. A právě proto vnímají adventisté jako své zásadní poslání představit světu tuto naději a pozvat všechny, aby se v životě postavili na Boží stranu.

V následujících měsících se proto v rámci studia Sobotní školy zaměříme na biblickou knihu Zjevení, které se tomuto tématu věnuje. Zvláštní pozornost pak budeme věnovat 14. kapitole, která vyjadřuje Boží pozvání pro ty, kdo žijí v závěru dějin, pomocí obraz tří andělů, kteří nesou světu důležité poselství (Zj 14,6-12).

Každé z těchto tří poselství se snaží představit světu pravého Boha (jeho povahu a nabídku záchrany pro všechny), ale také varování před svody jeho Nepřítele, které představují hodnoty naprosto opačné a ve svém konečném důsledku tragické. Co je tedy naším „poselstvím“, které potřebuje dnešní svět slyšet? Právě této zásadní otázce se budeme věnovat v dalších týdnech.

1.-2. lekce

Při studiu prvních dvou lekcí si povšimneme celkového pohledu knihy Zjevení na lidské dějiny v kontextu dlouhé sporu mezi zlem a dobrem, mezi satanem a Bohem. Hlavní myšlenkou bude jistota Ježíšova vítězství nad satanem (Zj 12), a s tím související nutnost, aby se nakonec i každý člověk rozhodnul, na které straně bude stát (Zj 14).

3. lekce

Poselství prvního anděla začíná klíčovou zmínkou o tom, že tento posel měl světu představit „věčné evangelium“ (Zj 14,6). Co to znamená? Jaké „evangelium“ (česky: „dobrou zprávu“) vlastně svět potřebuje slyšet, a proč je „věčné“?

4. lekce

První výzvou, kterou nese první anděl, jsou slova: „Bojte se Boha a vzdejte mu čest!“ Co ale znamená „bát se Boha“? Jde o strach a hrůzu před někým, kdo je děsivý? Je možné se někoho „bát“ a zároveň jej milovat? Právě těmto otázkám se věnuje 4. lekce.

5.-6. lekce

Další dvě setkání se zaměří na zdůvodnění výzvy k úctě před Bohem: „…protože přišla hodina jeho soudu“. V kontextu knihy Zjevení uvidíme, že poselství o „Božím soudu“ nemá být „strašákem“, ale je to vlastně skvělá zpráva, která je součástí Božího plánu záchrany.

7.-8. lekce

První anděl vede k úctě před Stvořitelem, který „učinil nebe, zemi, moře i prameny vod“ (Zj 14,7), což je vlastně citát z Desatera – konkrétně z přikázání o svatosti sobotního dne. Tyto dvě lekce se zaměří na to, jak právě „sobota“ měla v dějinách připomínat dobrou zprávu o našem Bohu.

9.-10. lekce

Další dvě setkání se podíváme na poselství druhého anděla: „Padl, padl veliký Babylón, který opojil všechny národy svým smilstvím a dal jim pít z poháru hněvu.“ (Zj 14,8) Proč zde Bible mluví o Babylónu, který v době sepsání knihy Zjevení už dávno neexistoval? V čem se bude zlo v závěru dějin podobat tomu, které známe z dějin právě Babylónu?

11.-12. lekce

Poselství třetí anděla (Zj 14,8-12) připomíná, že nakonec se každý bude muset rozhodnout, kde chce stát. Na straně Boha nebo jeho nepřítele. Lekce se zaměří na symbol „Boží pečeti“, která charakterizuje Ježíšovy následovníky, a „znamení šelmy“, které charakterizuje ty, kdo Ježíšovo pozvání k záchraně odmítnou.

13. lekce

Závěr našeho studia nás dovede k nejkrásnějšímu okamžiku dějin, k Ježíšově návratu a poté i konečnému vítězství dobra. K okamžiku, kdy znovu, po dlouhých staletích vlády zla a hříchu, bude celá země znovu „ozářena slávou“ Boží lásky a poznáním jeho opravdové povahy. To je naděje, která dává sílu jít vpřed i v této nelehké době.

Kromě "studijních tříd" v modlitebně nabízíme také možnost virtuální diskuze nad danými lekcemi "Průvodce studiem Bible"

KAŽDOU SOBOTU 9.30 – 10.30, ONLINE UŽ OD 9.00

ODKAZ na online třídu

V případě, že se na Google Meet připojujete pomocí mobilních telefonů:
(CZ) +420 234 610 485
PIN: 772 811 792

AKTUÁLNÍ ROZPIS
SLUŽEBNOSTÍ / SOBOTNÍCH BOHOSLUŽEB

Lekce můžete zakoupit v traktátu nebo si je stáhnout na stránkách Sobotní školy (alternativně kliknutím na obrázek).

Sobotní škola je dlouholetou celosvětovou aktivitou Církve adventistů sedmého dne, která dává příležitost k tomu, aby milióny lidí všech věkových kategorií mohli být spolu, učit se o Ježíši Kristu, studovat Bibli, a lépe poznávat jeden druhého i svět, ve kterém žijí.

Kromě oficiálních studijních podkladů existují ještě i další materiály, které připravují nadšení dobrovolníci. Mezi ně patří audioverze jednotlivých lekcí, otázky a témata k diskuzím ve skupinách, či lekce doplněné o plné znění biblických textů.

Studijní materiály pro jednotlivá čtvrtletí ve formátu PDF (vždy celé čtvrtletí) – již od roku 1924!

Studijní materiály jsou k dispozici také ve vybraných cizích jazycích – kromě češtiny také například v ukrajinštině, ruštině, angličtině, němčině… – na webu Sabbath School nebo prostřednictvím bezplatných aplikací ke stažení přes Google Play / App Store

Pořad „Bible pro dnešek“ připravuje pro Církev adventistů a pro oddělení Sobotní školy studio HopeTV. Jednotlivé díly přináší rozhovory nad Biblí, které jsou inspirovány studijními materiály „Průvodce studiem Bible„. Provází tak studenty Sobotní školy vždy aktuálně studovanými tématy.

Záměrem on-line kurzu „Sobotní škola“ je představit účastníkům původ, smysl a principy tohoto jedinečného systému biblického vzdělávání, který je zásadní součástí života a služby Církve adventistů sedmého dne. Kurz však nemá jen představit tyto základní informace, ale také poskytnout základní „trénink“ pro všechny, kteří chtějí mít ze Sobotní školy co největší užitek – ať už jako aktivní účastníci, tak i jako učitelé.