„Neste břemena jedni druhých
– tak naplníte Kristův zákon.“

Gal 6,2 / B21

V našem sboře máme vyčleněné finanční prostředky pro pomoc těm, kteří to potřebují. Děkujeme všem štědrým dárcům. Níže se můžete seznámit s pravidly poskytnutí pomoci:

Pravidla pro čerpání finančních prostředků ze sociálního fondu sboru Brno - Střední

1

Sociální fond sboru Brno-Střední tvoří finanční prostředky získané při účelových dobrovolných sbírkách a od dárců. Sbor se zavazuje nakládat s těmito prostředky odpovědně a hospodárně v souladu s těmito pravidly. Příjemce finanční pomoci navrhuje vedoucí diakonie, schvaluje ji výbor sboru (dále VS). U poskytnutí částek do 5.000,- Kč postačuje i následné vzetí na vědomí ze strany VS, a to na jeho nejbližším jednání. Hlasování o poskytnutí daru (popř. informace o jeho poskytnutí do částky 5.000,- Kč) je součástí zápisu z jednání VS. O poskytnutých darech vede samostatnou evidenci (jméno, datum, částka, účel, popř. splacení) hospodář sboru.

2

Finanční pomoc ze sociálního fondu je určena členům místního sboru, kteří se nacházejí ve finanční tísní a nemohou svoji finanční situaci vyřešit z následujících důvodů:

  • vyčerpali možnosti pomoci ze sociálního systému ČR,
  • pro svůj zdravotní stav, či věk si nemohou obstarat finanční prostředky sami,
  • nemají příbuzné, kteří by jim pomohli zvládnout finanční potíže,
  • nejsou reálně použitelné jiné fondy.

V opodstatněných případech lze pomoc ze sociálního fondu použít i pro nečleny místního sboru, pokud se jedná o lidi se silnou vazbou na místní sbor nebo o mimořádnou událost (např. pomoc lidem ze sboru CASD v cizí zemi postižené válkou nebo přírodní katastrofou). V takových případech je pro zdůvodnění použití sociálního fondu důležitý sociální aspekt pomoci a nějaká přímá vazba na místní sbor, která bude garantovat všeobecně pozitivní vnímání poskytnutí takové pomoci místním sborem.

3

Finanční pomoc čerpaná ze sociálního fondu sboru je pomocí poskytnutou zpravidla jednorázově, zejména při náhlé a naléhavé finanční tísni. V odůvodněných a opodstatněných případech lze finanční pomoc poskytnout i na určitý časový úsek pro opakované výdaje, pokud účelné využití takto vynaložených prostředků jasně povede k překlenutí či vyřešení tíživé sociální situace. Takto poskytovaná pomoc by neměla přesáhnout více než 6 měsíců (např. po dobu dosažení výměny velkého bytu za menší po úmrtí životního partnera). Není možné čerpat tyto prostředky např. na trvalé placení nájmu, či jiných pravidelných výdajů. Finanční pomoc lze v omezené míře použít i na podporu účasti na sborových i jiných církevních akcích těch účastníků, kterým by jejich finanční situace jinak účast znemožnila. V takovém případě by se mělo jednat o pomoc podílovou se spoluúčastí účastníka (např. 50 % spoluúčast, 50 % soc.fond).

4

Charakter a účel sociálního fondu nevylučuje možnost vrátit poskytnuté finanční prostředky zpět do fondu za účelem pomoci dalším potřebným. Tento přístup příjemce finanční pomoci je sborem vítán, není však podmínkou poskytnutí pomoci.