Sbírka na novou střechu pro ukrajinský sbor v Krasylivu byla v avizovaném termínu ukončena a její výtěžek se zastavil na neuvěřitelné cifře 182.900,- Kč. Děkujeme všem ochotným dárcům!

10000 ,- Kč
potřebná částka: 150.000,- Kč

„Zatím však se chystám do Jeruzaléma, abych přinesl pomoc tamějším bratřím. Makedonští a Achajští se totiž rozhodli vykonat sbírku ve prospěch chudých bratří v Jeruzalémě. Rozhodli se tak proto, že i oni jsou jejich dlužníky. Jestliže pohané dostali podíl na jejich duchovních darech, jsou zavázáni posloužit jim zase ve věcech hmotných.
Římanům 15,25-27

Svět kolem nás je poznamenaný hříchem, proto s nadějí vyhlížíme druhý příchod našeho Pána, s nímž přijde dokonalé Boží království pokoje.

Než se tak ale stane, máme za úkol „trénovat“ už na této zemi tím, že se budeme podílet na šíření principů Božího království a pokoje kolem nás. Modlíme se za to, ti odvážnější se Hospodina ptají, jak by mohli pomoci, a čas od času přiloží ruku k dílu. Jedna taková příležitost se naskytla našemu sboru i nyní.

Před pár lety jsme našli jednu sobotu ráno na zemi v naší modlitebně lavory a kbelíky, do kterých po dešti kapala ze stropu voda. Nebyla to žádná hrůza, protékající střechu se podařilo během následujících dní opravit, avšak ukázalo se, že problém se střechou je mnohem větší, než se při pohledu z vnějšku zdálo.

Skončilo to kompletní výměnou střechy a celkovou rekonstrukcí modlitebny. S těžkým srdcem jsme museli na několik měsíců opustit naše prostory, které nám přirostly k srdci, a scházet se v pronájmu jinde. Celou dobu jsme ale věřili, že se budeme moci zase vrátit do „našeho“. Tým lidí na tom neúnavně pracoval a naši naději velmi posílilo to, že jsme měli zajištěné financování této rozsáhlé akce, bez kterého bychom se do rekonstrukce vůbec nemohli pustit.

Vše dopadlo dobře a dnes se scházíme v krásné, nové, moderní modlitebně, kde je nám společně dobře a kde máme možnost sloužit Pánu Bohu i našim bližním.

V podobné situaci jako my před lety se nyní nachází sboreček CASD v Krasylivu na Ukrajině.

Jen jeho situace je kritičtější a mnohem beznadějnější, než byla ta naše. 31 let stará střecha z eternitu obsahujícího karcinogenní azbest zcela dosloužila a kvůli narušeným trámům pravděpodobně nepřežije bez vážnějšího poškození tuto zimu.

Sbor má asi 26 členů, o svou budovu se vlastními silami pečlivě staral, střechu opravoval, ale na její celkovou rekonstrukci nikdy nebylo dost peněz, protože se vždy našly důležitější potřeby jako např. topení, které bylo nutné vyměnit, aby se sestry a bratři mohli scházet i v zimě. Omezenou podporu z ukrajinského sdružení CASD tedy sbor podle obdobných principů jako my už v minulosti čerpal a potřebných sborů je nyní mnoho a finančních prostředků málo.

Střecha dosloužila v době, kdy se napadená Ukrajina brání ve válečném konfliktu, řada lidí svou zemi s těžkým srdcem musela opustit, většina mužů je zapojena do obrany země. Naši sourozenci v Kristu čelí mnoha obtížím, ceny tam rostou ještě rychleji než u nás, materiálu je nedostatek. A pokud sbor vybere na darech nějaké peníze, přednostně je použije na pomoc lidem, kteří utíkají před válečnou vřavou na východě země a kteří přišli na frontě o vše, co měli. Pro tyto lidi je místní sbor díky dostatečné vzdálenosti od bojové fronty často útočištěm, zastávkou a někdy i prvním setkáním s naší církví vůbec.

Několik členů krasylivského sboru našlo svůj dočasný náhradní domov v Brně a stali se aktivní součástí naší sborové rodiny na Střední.

S tíživým smutkem přijímají zprávy ze svého domovského sboru a hledají způsoby, jak by svým vzdáleným sestrám a bratrům pomohli, aby se i nadále mohli v ohrožené modlitebně scházet.

Když se mě Andrej Tymčenko s obavami celý skleslý ptal, jestli nevím o nějakém sponzorovi, který by pomohl potřebnou částku na výměnu střechy zajistit, vzpomněl jsem si na naši shodnou zkušenost se sborovou střechou a začal vidět naléhavou potřebu vzdáleného ukrajinského sboru ve světle vlastního prožitku. Velká vděčnost za to, že nám se podařilo s Boží pomocí problém se střechou na Střední úspěšně vyřešit a vědomí touhy pomoct lidem na Ukrajině v těžkostech, jimž dobře rozumíme, nás vedl k myšlence pokusit se vybrat potřebnou částku v rámci sborové sbírky.

Celý výbor sboru tento akt naděje podpořil a chtějí se přidat i bratři a sestry na Lesné.

Parametry sbírky jsou náročné a bez víry v Boží zázrak v našich srdcích a peněženkách bychom neměli odvahu sbírku vyhlásit.

Je totiž potřeba během krátké doby dvou týdnů nashromáždit 6.500 USD (zhruba 150.000 Kč), aby se nová plechová střecha s vyměněnými trámy a zateplením stropu stihla před zimou dokončit.

Ukrajinští bratři ve víře připravili projekt, podařilo se jim domluvit i řemeslníky, kteří by střechu stihli do zimy včetně materiálu dodat, chybí tedy jen ty peníze. S ohledem na množství práce a materiálu, je ta částka na naše poměry nízká, s ohledem na krátkou dobu pro její vybrání formou darů v našich sborech je vysoká. Rozhodne naše víra přetavená v činy.

Nedávno jsem v naší zemi zaznamenal zajímavý „sbírkový“ příběh. Malý chlapec trpící velmi vzácnou ale experimentálně léčitelnou chorobou potřeboval na svou léčbu v zahraničí shromáždit 150 mil. Kč. Šílené, to se nemůže podařit, mysleli si všichni jen ne jeho zoufalí rodiče.

Sbírku na sociálních sítích zahájili, přidalo se pár známých osobností a za několik týdnů byla částka na kontě. Nemožné? Také jsem si to myslel, ale strohá matematika mluví jasně – stačilo, aby se v Česku s 10 mil. obyvatel našlo 150 tis. lidí, kteří pošlou 1.000,- Kč. To zas není tak nereálné, zvláště když se zapojí pár větších sponzorů, bez kterých by to nešlo.

Pokud se na Střední a Lesné najde 150 lidí, kteří pošlou na sborový účet dar 1.000,- Kč s poznámkou „STRECHA Krasyliv“, je vyhráno. Věřím, že se to povede, ačkoli řada členů našich sborů také bojuje s rostoucími cenami. Možná je to ale také o prioritách, jak Kristovy hřivny použijeme.

Abychom toto rozhodování usnadnili a podpořili evangelijní investici do pokladu v nebi, rozhodl se výbor sboru zcela výjimečně věnovat i prostředky ze sbírky na potřeby sboru v sobotu 21.10.2023 (sbírka před kázáním) na tento účel.

Podle informací sborového hospodáře máme díky pravidelné štědrosti našich členů vytvořenou dostatečnou rezervu na provoz našeho sboru z předchozích měsíců a naše fungování výpadek sbírky z jednoho týdne neomezí.

Navíc sestry a bratři z Ukrajiny i jiných zemí se na našich pravidelných i účelových sbírkách již několik měsíců podílejí a my nyní můžeme zase podpořit ve zcela konkrétní potřebě je.

Podaří se nám potřebnou částku včas vybrat a zhmotnit onu investici do nebeského pokladu do podoby nové střechy v Krasylivu?

Já věřím, že ano.

ToP

Rozhodne naše víra
přetavená v činy.

0 ,- Kč

* přednastavenou částku 1.000,- Kč lze libovolně upravovat

„Neukládejte si poklady na zemi, kde je ničí mol a rez a kde je zloději vykopávají a kradou. Ukládejte si poklady v nebi, kde je neničí mol ani rez a kde je zloději nevykopávají a nekradou. Neboť kde je tvůj poklad, tam bude i tvé srdce.“
matouš 6,19-21