Benefiční koncert

Všechno to začalo zhruba před rokem úplně běžnou konverzací na Messengeru, která navíc původně nebyla ani o hudbě. Odjakživa rád poslouchám nejrůznější lidské příběhy, a tak jsme se dostali až k tomu, jak se naše sestra původem z Brna ocitla na pomezí Vysočiny a Jižních Čech. Od postesknutí si, že naši kazatelé to mají v daném regionu opravdu náročné, protože je zde „těžká půda“, už byl jen krůček k nostalgické vzpomínce na rodné Brno, na sborový zpěv a všechny ty písně, které tolik milovala…a skončilo to smutným konstatováním: „No jó, chlapče. Na to mohu už jen vzpomínat. Tady nic takového nemáme, jsem po operaci krku, takže pořádně zpívat už taky nemůžu a vystoupení, jaká jsme dělávali za mého mládí, tu nikdo neudělá.“ Slovo dalo slovo a za týden jsme si psali, že to nemůžeme tak nechat a že tam na ně my Brňáci „vlítneme a trochu je probereme z letargie.“ 🙂

A už to jelo – rozběhl se proces návštěv, přemýšlení, hledání prostor a termínu. Nebylo a není vůbec jednoduché najít volný sál v termínu, kdy může několik desítek lidí. Po překonání prvotních překážek se postupně z koncertu, který měl být pro potěchu místních členů a nejbližšího okolí stal benefiční koncert s podporou vedení města Jihlavy a s potenciálem a záměrem pomoci někomu potřebnému.

Říkáme, že žijeme v sekulárním státu. Církve ani víra v Pána Boha nejsou zrovna na vrcholu popularity. O to víc nás může těšit, když se v takovém prostředí najde vrcholný představitel města, který je ochoten spojit svoje jméno s koncertem duchovních písní. Mělo by to být pro nás vyznamenání. Nemělo by nám být jedno, jaký „mediální obraz“ má náš Bůh mezi lidmi. Právě proto jsme od Něj dostali dary, abychom je používali k Jeho oslavě a povzbuzení všech, kteří možná ztratili víru nebo naději.

Petr Opletal

SK VODOMÍLEK, z. s.
pomáhá handicapovaným na Vysočině se pomocí plavání zapojit do aktivního života.