Okolí Lažánek

V neděli 7. ledna 2024 jsme společně s několika dalšími odvážlivci (dospělými i dětmi) vyrazili z obce Lažánky po zelené turistické značce na průzkum tzv. Lažánecko – Heroltického žlebu.

Po krátkém a poněkud větrném úseku mezi poli jsme dorazili nejprve k ruinám staré vápenné pece, abychom vzápětí odbočili na jinou neznačenou pěšinu, která nás zavedla k vytěžené, značně zarostlé kaolínové jámě, jež měla na svém dně malé jezero, k němuž jsme strmými zmrzlými srázy z části sešli, z části po zadnici doklouzali, abychom se stali svědky novoroční koupele našich ledoborců Oldy S. a Toma K. Po této, pro některé jistě osvěžující zastávce, jsme se vrátili zpět na křižovatku pod vápenkami a sestupovali dále do Lažáneckého žlebu, kde jsme pak za družného hovoru pokračovali po cestě kolem rybníčků a dřevěné sochy vodníka dále údolím a hledali nejvhodnější zkratku po neznačených lesních pěšinách zpátky do Lažánek. Při této činnosti za postupně narůstajícího brblání starších i mladších dětí jsme nakonec vhodnou cestu přes potok našli. Krátce před tím se nám ovšem ztratilo první dítě, jež, jak se později ukázalo, zvolilo  z důvodu otrávenosti vlastní zpáteční cestu k autu. O něco později jsme podobným způsobem přišli o dalšího chlapce, který se raději než pokračovat s námi dál, rozhodl zůstat kdesi na pařezu, přičemž na volání nereagoval. Vzdor těmto ztrátám však nakonec většina do cíle úspěšně dorazila vyvětraná.

Nebudeme-li počítat výše zmíněné ztráty na dětech a později zapomenutého kazatelovic psa na zastávce MHD Přístaviště, můžeme myslím konstatovat, že i tento novoroční výlet byl nakonec docela zdařilý.

Děkujeme všem za účast, trpělivost a dobrou atmosféru.

Petr Rohan

Fotogalerie

fotografie: účastníci