Sbor Krasyliv

Začátek nového kalendářního roku je vždy spojen s bilancováním a hodnocením roku předchozího. Pokud se ohlédnu zpět na sborový život v roce 2023, s velkou vděčností budu vzpomínat na společnou sbírku na pomoc při opravě střechy v ukrajinském Krasylivu.

Dodnes si vybavuji to sevření všech svých útrob, adrenalin proudící v potocích a přemítání dlouho do noci, než jsem s návrhem uspořádání této sbírky předstoupil před výbor sboru.

Posílen mnoha modlitbami jsem ale věděl, že nemohu jinak. Tichá, naléhavá potřeba výměny střechy před rychle se blížící zimou měla na první pohled nesplnitelné parametry: vybrat za pouhý týden 150 tis. Kč a následně je bezpečným způsobem a rychle dopravit sestrám a bratrům do sboru v Krasylivu, aby se potřebné práce stihly provést dříve, než bude celá budova poškozena a než to zimní počasí znemožní. Byla to velká zkouška pevné víry všech, kdo se na celém projektu účastnili – od dárců přes koordinátory, hospodáře až po řemeslníky, kteří odvedli hezkou a rychlou práci. Byli jsme si vědomi mnoha rizik: potřebná částka se nemusela vybrat, mohl nastat problém s převodem peněz, jejich účelným použitím, s počasím, vícenáklady atd. Všechny tyto problémy jsou při podobných akcích běžné a obvykle jich aspoň několik nastane. V případě „darované střechy“ ale Hospodin nad celým projektem bděl a povolal k němu lidi, kteří ve víře a s důvěrou dělali to nejlepší, co umí, protože to bylo pro Pána. Všechna rizika, která jsme společně předem identifikovali, jsme se následně snažili sledovat, mít pod kontrolou a předcházet jim. U většiny možných negativních variant jsme měli připravený záložní plán, který ale nebylo třeba díky Bohu ani jednou použít. Zodpovědnost za během jediného týdne zázračně vybraných 182.900,- Kč byla obrovská, svazující, ale zároveně i motivující doháhnout vše s Boží pomocí do zdárného finále.

Velmi si vážím zapojení tolika dárců, pomoci a modliteb mnoha lidí, cenných rad a posilování v těch nejtěžších okamžicích. Tato sbírka pro mě nesmazatelně zůstane dokladem o naplnění křesťanské sounáležitosti s trpícími, příkladem týmové spolupráce a vzájemné podpory funkční administrativy našeho sboru i sboru na Lesné.

Při pohledu na novou střechu a radost v očích našich sourozenců v Kristu na válkou zkoušené Ukrajině mám pocit, že tím nejvíce obdarovaným jsme nakonec byli my sami.

Vždyť „radostného dárce miluje Bůh“ (2. Korintským 9,7).

ToP

Přehrát video