Sobotu prožíváme asi všichni podobně – sobotní škola, kázání, pozdravení přátel, případně společný oběd a vycházka.

Jak prožíváte neděli, začátek nového týdne? Náš 15-tičlenný tým nadšených pomocníků se už v lednu upsal Leoši Michálkovi na přípravu veškerého zázemí pro konferenci Česko-Slovenské unie. Myslím, že v té chvíli jsme si to nikdo nedokázali úplně představit. Krásné datum 3. 3. 2024, horší cifra 4:00 na budíku… Ještě za tmy jsme otevírali dveře Semilassa a parkující svěží tým zcela přirozeně vklouznul do svých pečlivě připravených „rolí“. Chlapi vozili, nosili bedny a kufry s technikou, dekoracemi, kabely a také nádobím, ohřívači a potravinami. Ženy krátce obhlédly prostory zázemí, upravily stoly a židle pro servírování a posezení při snídani i obědě delegátů a návštěv konference. Poctivá příprava a plánování se vyplatily. Sál, jeviště, ozvučení, nasvícení a také vydatná snídaně – vše bylo připraveno právě včas. Libě se linoucí vůně čerstvého pečiva, koláčů, ovoce i smažených vajec neomylně přilákala pomalu se trousící účastníky na správné místo v této velké budově.

Jelikož jsme většinou v církvi už desítky let, ne-li od narození, potkávali jsme postupně spoustu známých tváří. Někdy to byla velmi milá setkání po letech, jindy, třeba v případě Josefa Dvořáka, Soni Sílové apod., zase první osobní setkání s našimi oblíbenci z videí k úkolům sobotní školy. V 9 hodin zaklaply dveře hlavního sálu a nám začaly úklid a příprava občerstvení na přestávku, ale především naše výzva dne: polední nasycení 250 osob během 45 minut. Leoš spojil léta zkušeností se svými organizačními schopnostmi, my jsme přidali ruce k dílu a voilá! Ve 12 hodin jsme byli všichni na svých místech a během 40 minut se nám opravdu podařilo všechy obsloužit! Na výběr byl tradiční kuřecí řízek s bramborovým salátem a vegetáři si mohli pochutnat na koftech s rýží a curry omáčkou. Na kompletní výdej jednoho jídla jsme měli kalkulovaný limit 10 sekund, ale nakonec jsme byli i díky dvěma výdejním místům dokonce i rychlejší.

Dle ohlasů všem chutnalo, což nás velmi potěšilo. Po obědě následoval bleskový úklid, hora nádobí a příprava odpolední svačinky. V nohách jsme začínali cítit trošku únavu, přesto nás dobrá nálada neopouštěla a baterky nám dobíjely pochvaly a díky našich strávníků.

V sále zatím postupně probíhaly zprávy z celé unie, také z Adry a byl volen nový předseda Česko-Slovenské unie. Velkou většinou hlasů byl zvolen Peter Čík, dosavadní tajemník unie. Konference končila kolem 19. hodiny a za prosklenou stěnou Semilassa byla opět tma. Delegátům jsme na cestu rozdali bagety a my jsme se dali do uklízení a balení.

Ačkoli jsme se zbavili desítek kilogramů potravin a desítek litrů balené vody, nebylo úplně snadné Michálkovic maxivozík veškerou technikou zpátky naložit.

Bělostná polystyrénová holubice, symbol konference, si ale nakonec pohodlně trůnila na zadním sedadle vozu a symbolicky se s námi loučila heslem konference: Pokoj vám!

12. 5. 2024 bude konference pokračovat a náš sehraný tým jde zase do toho!

TaMar