Přicházející jaro vylákalo děti a vedoucí z oddílu Pandy na víkendovou výpravu do Moravského krasu.

První zastávkou pátečního odpoledne byly Křtiny. Při obdivování místního poutního kostela se objevila uzamčená truhla, kterou měli účastníci donést na místo pobytu, necelé dva kilometry vzdálenou skautskou základnu. Poblíž základy se jim podařilo najít klíč a truhlu otevřít. Nacházela se v ní první část deníku Jamese Whitecara – muže, který musel při letu nad Tichým oceánem spolu se svými přáteli nouzově přistát na moři a doufat v záchranu.

Abychom zjistili, jak příběh dále pokračoval, nezbývalo než počkat do sobotního rána. V určený čas jsme otevřeli označenou obálku, ve které byla zpráva v tajném písmu. Pandy se rozdělily do čtyř skupin a každá skupina postupně plnila úkoly na čtyřech stanovištích v okolí chaty. Za úspěšné splnění úkolu získala potřebná písmena do šifry. Úkoly prověřily nejen znalost biblických příběhů a postav, ale i spolupráci ve skupinách. Z vyluštěné zprávy jsme zjistili, kde se další část deníku ukrývá, a mohli odhalit, co se s Jamesem a jeho přáteli dělo dál. Na čtení deníku jsme pak navázali zamyšlením z Bible.

Také sobotní odpoledne přineslo příležitost získat další stránky příběhu. Tentokrát se však ukrývaly v truhličce uzamčené číselným kódem. Skupinky tedy vyrazili podle přiložené mapy navštívit vyznačená místa, na nich najít biblické otázky a správně je zodpovědět. Cestu jim zpestřily nejen dešťové kapky, ale i kroupy. Ani nepřízeň počasí nikoho neodradila a číselný kód byl správně sestaven. Postupně jsme se seznamovali s útrapami Jamese a jeho přátel, kteří ve člunech bojovali s počasím i nedostatkem jídla a pití. Oporou jim však bylo společné čtení Bible spolu s modlitbami.

Neděle nám připomněla, že zima ještě neskončila. O to příjemněji nám bylo na prohlídce jeskyně Balcarka. Naši výpravu jsme zakončili v nedaleké jeskyni, kde jsme ukryti před sněhovými vločkami složili zbývající listy deníku Jamese Whitecara a našli odměnu za vynaložené úsilí. A pokud Vás zajímá, jak příběh dopadl, nebo jakou odměnu Pandy v jeskyni našly, zeptejte se dětí.

Jsme vděčni Pánu Bohu za společně strávené chvíle i možnost poznávat krásy okolní přírody.

Honza L.

Fotogalerie

fotografie: Petr Rohan

VÍCE O KLUBU PATHFINDER A NAŠICH ODDÍLECH