Naše dveře jsou otevřeny
pro každého...

A to nejen v pátek 7. června 2024! Letos se naše modlitebna na Střední 10 opět naplno připojí k tradiční Noci kostelů. Kromě samotného nahlédnutí do sborových prostor, možnosti pohovořit s místním kazatelem, přehledu literatury a pořádaných aktivit… se můžete těšit na koncert skupiny CESTA. Všichni jsou srdečně zváni!

Letos jsme si pro Vás připravili...

18:00 – 21:00  → OTEVŘENO / možnost navštívit modlitebnu a nahlédnout do sborových prostor, pohovořit s místním kazatelem, dozvědět se o pestrých aktivitách našeho společenství určených všem věkovým skupinám…

19:00 – 20:00  → koncert skupiny CESTA

20:00 – 20:30  → požehnání městu Brnu

Tento přehled najdete nejen v tištěné brožuře, ale také na internetových stránkách Noci kostelů → ZDE  (prostřednictvím tohoto odkazu mj. jednoduše dohledáte kostely/modlitebny v okolí a také jejich programy)

Noc kostelů

Noc kostelů je každoročně pořádaná akce, která má umožnit široké veřejnosti nezávazné přiblížení se a setkání s křesťanstvím.

Button's image

Téma Noci kostelů 2024:
SRDCE

Tématem letošní Noci kostelů je srdce. Snad krásný, v naší společnosti však dost otřepaný symbol, který spojujeme často s city a pocity.

Ne, že by emoce nebyly důležité, ale biblické myšlení (to hebrejské zvlášť) vidí v srdci sídlo vnitřního života člověka se vším všudy. Tedy vedle citů a pocitů je srdce místem pro myšlení a paměť, vůli i svědomí.

Pěkně srdce tepe v biblických příbězích, stejně jako pulzuje v našich životech. Jednou je zkoušené, zdeptané či sklíčené a jindy naopak připravené zpívat a chválit a vnímat krásu světa. Bible ví i o těch, jejichž srdce je trápením pokořené a naplněné úzkostí. Někdy se potkáváme s lidmi (nebo jsme jimi?), jejichž srdce bloudí. Ve společnosti vnímáme ty, kdo mají srdce upřímná a bezúhonná, kterým je vzdálena každá lstivost. A určitě známe člověka, kterého puzení srdce povzbudilo k dobrému dílu. Kolik toho bylo napsáno o srdci zlém, zarputilém či zatvrzelém vzdorem nebo domýšlivém, které se vypíná; či o srdci obojakém či vrávorajícím… Znáte nějakého srdcaře? Sloužit lze totiž celým srdcem nebo jen naoko. A považte! – srdce nám může obrůst tukem, což je biblická metafora pro to, že je jaksi izolované od soucitu a zapomíná na Boha i na bližního. Moudrým a rozumným srdcem obdaroval Bůh Šalamouna, když se upřímně modlil (jenže to srdce pak odklonily ženy k jiným bohům a nebylo tak cele při Hospodinu). Našemu srdci Bůh rozumí a ví, že může být také obtížené obavami, zemdlené čekáním nebo nepokojné.

Bible nám vypráví příběhy konkrétních lidí z masa a kostí, jejichž nitro žije či ožívá, tepe, vnímá, pulzuje, prožívá, zakouší, soucítí… nebo taky ne. Stejně jako to naše. Bůh nám nabízí posilu i povzbuzení, zve nás k proměně srdce. Od lhostejnosti k vnímavosti, od zatvrzelosti a falše k upřímnosti a bezúhonnosti, od povrchního vrávorání k hlubokému zakotvení, od domýšlivosti k pokoře, od obav a úzkostnosti k vděčnosti a pokoji.

Noc kostelů je příležitostí svá srdce otevřít, zpřístupnit, možná dokonce vylít a nechat proměnit. Bez ohledu na to, jak to s vírou máme a zda patříme do nějaké konkrétní tradice. Kostely budou pro každého otevřeny. Co na to naše srdce?

Mgr. Markéta Slámová
farářka ČCE

CÍLE

Noc kostelů nabízí možnost nezávazného přiblížení se a setkání s křesťanstvím.

Je to noc plná lehkosti a nenucenosti a zároveň citlivosti a hloubky.

Rozmanitost nabídky poskytuje mnoho možností, jak citlivě přiblížit křesťanství, církev, víru – a každý si může sám zvolit, do jaké míry se přiblíží. Smyslem je oslovit, nabízet, ale nevnucovat, a tímto způsobem zprostředkovat návštěvníkům pozitivní zkušenost v souvislosti s církví.

Noc kostelů vytváří prostor pro setkání.

V atmosféře, kterou Noc kostelů vytváří, mají návštěvníci možnost setkat se s křesťanstvím prostřednictvím rozhovoru, hudby, umění, zážitku, …

Noc kostelů je určena pro co nejširší veřejnost.

Cílem je vytvořit „nízkoprahovou“ nabídku k setkání pro lidi, kteří stojí mimo církev či na okraji církve. Kulturní pozadí programu Noci kostelů, zpřístupnění běžně nepřístupných míst a atmosféra noci dávají příležitost oslovit co nejširší veřejnost.

Vzbudit zájem o společenskou a kulturní hodnotu kostelů / modliteben.

Noc kostelů bude prezentovat kostely / modlitebny jako důležitou součást společenského života obyvatel a poukáže také na jejich kulturní hodnotu.

Na Noc kostelů navazuje další nabídka.

Noc kostelů nemá být jednorázovou akcí, která končí úderem půlnoci.

Nabídka, prostřednictvím níž se křesťanství během Noci kostelů představí, poskytuje možnost celoroční návaznosti. Ti, kdo byli osloveni nabídkou Noci kostelů, by měli dostat další příležitost.

TEZE

Noc kostelů bude prezentovat významné rysy křesťanských církví.

Noc kostelů umožní návštěvníkům prožít rozmanitost křesťanských církví a náboženského vyjadřování. Spolu s katolickou církví se jí zúčastní křesťanské církve, které jsou členy Ekumenické rady církví ČR.

Během Noci kostelů jsou otevřené kostely / modlitebny a nabízené programy pro všechny návštěvníky zdarma.

Je možné zdarma navštívit kostely / modlitebny, zúčastnit se koncertů, komentovaných prohlídek a všech dalších programů probíhajících během Noci kostelů.

Noc kostelů vytváří příležitost k růstu.

Noc kostelů je otevřena všem dalším farnostem, sborům, církevním obcím, řádům a křesťanským církevním společenstvím, která se mohou připojit a tak dát této akci příležitost rozrůst se na širší úroveň a stát se v budoucnu nedílnou součástí života křesťanských církví u nás a ve světě.

Noc kostelů je založena na dobrovolné spolupráci farností, sborů, církevních obcí, řádů a dalších křesťanských církevních společenství (dále jen křesťanská společenství).

Je na jednotlivých křesťanských společenstvích, zda se chtějí otevřením kostela či svým programem připojit k Noci kostelů.

Podoba programu je plně v kompetenci jednotlivých společenství.

Podoba programu je plně v kompetenci jednotlivých křesťanských společenství.

To zaručuje tvořivost a zároveň prezentuje celou šíři křesťanského života a kultury, neboť programy odpovídají charakteru jednotlivých společenství.

Noc kostelů předpokládá rozvinutí schopností a dovedností organizátorů a jejich motivaci.

Před Nocí kostelů budou vytvořeny příležitosti k získání informací důležitých pro rozvinutí schopností a dovedností organizátorů a jejich motivaci. K tomu mohou pomoci informační setkání, semináře, kurzy a osobní kontakty.

Noc kostelů je propojena jednotným vizuálním stylem a termínem. Úkol zajistit koordinaci Noci kostelů přijalo biskupství.

Noc kostelů je propojena jednotným vizuálním stylem a termínem v České, Slovenské i Rakouské republice. Biskupství je koordinátorem Noci kostelů. V součinnosti se zapojenými křesťanskými společenstvími zajišťuje společnou propagaci akce a vzájemnou návaznost jednotlivých programů.