18. 1. 2023

Poslední řeč I.
(kapitoly 13,1- 16,3)

D. Stehlík

P. Rohan

Otázky prvního setkání

  • Ježíšova poslední řeč je uvedena příběhem o umývání nohou. Co nám to říká o důležitosti tohoto obřadu? Petr chtěl být celý vykoupán, aby mohl mít s Ježíšem podíl. Ježíš ale říká, že stačí mít umyté nohy. Proč zrovna nohy?
  • Je zvláštní že po tomto očištění dochází k předpovězení dvou zrad. Jidášova zrada a zapření Ježíše Petrem. Když Ježíš věděl, jací jsou učedníci, věděl, kdo ho zradí, proč stejně jim umývá nohy? Co nám to o Ježíši říká?
  • Ježíš se popisuje jako jediná Cesta k Otci. Jediná cesta poznání Boha je skrze Ježíše. Jak se na tyto výroky dívat v kontextu SZ, kdy Ježíše neznali? Měli cestu k Otci „přístupnou“? Co to vše znamená? Verše 13 a 14 ze 14. kap. bývají často zneužívány. Přeci jen „oč byste požádali v mém jménu, to učiním“ je velmi lákavá nabídka. Asi chápeme, že když požádám o Ferrari v Ježíšově jménu, žádné ferrari nebude. Jak to tedy chápat? O jakém žádání Ježíš mluví?
  • Ježíš v další části textu slibuje pro své učedníky Zastánce. Ježíš slibuje, že učedníci budou mít Ducha Svatého po Ježíšově nanebevstoupení. Duch Svatý je v naší církvi takové v uvozovkách stále ještě opatrné téma. Modlíme se za jeho vylití, za to, aby nám jej Bůh dal… Jak to s tím je? Musíme o něj prosit, dává nám ho Bůh? Dostaneme ho jednou nebo o něj musíme žádat opakovaně?
  • Ježíš ve své řeči navazuje ilustrací o vinné révě a ratolestech. Velmi jednoduše by se dala hlavní myšlenka tohoto oddílu shrnout do: zůstávejte ve mně, zůstávat v Ježíši, zůstávat v lásce. Co to znamená zůstávat v Ježíši? A jak to dělat v dnešní době, kdy na nic není čas?
  • Je lidskou přirozeností, že se snažíme zalíbit lidem, svému okolí, chceme, aby nás lidé kolem měli rádi. Ježíš v posledním oddíle, kterému se dnes věnujeme, mluví o nenávisti světa, že svět bude učedníky nenávidět kvůli Ježíši. Mluví Ježíš přímo o svých učednících? Ostatně ta tehdejší nenávist vyvrcholila až poměrně drastickou smrtí Ježíše a potom i mnoha křesťanů. Nebo je tento výrok o všech dobách?