Léto a prázdniny jsou v plném proudu, přesto se v tomto článku chci vrátit na konec jara, kdy do Brna dorazili mladí lidé z různých koutů České i Slovenské republiky, aby mohli spolu s ostatními prožít tradiční akci Veletržní.

Vše začalo už pátečním večerem 9. června v prostorách naší modlitebny na ulici Střední. V přátelské atmosféře jsme se seznámili s letošním řečníkem, kazatelem Davidem Kogutem. Mohli jsme chválit Pána Boha písněmi a naladit se na sobotu naplněnou Božím požehnáním, ať už při naslouchání poselství z Božího slova nebo třeba při setkání s přáteli.

Hlavní sobotní program letos poprvé proběhl v prostorách KD Rubín v Žabovřeskách, kam taky nakonec směřovaly kroky všech účastníků Veletržního. Na začátek dostali opět prostor zpěvačky, zpěváci a hudebníci ze sborů v Brně a Vyškově, kteří nás pozvali ke společné chvále našeho nebeského Otce. Pak už si vzal slovo David Kogut, který s námi nahlédl do prvního listu Korintským. Téma jeho zamyšlení rezonovalo otázkami: S kým mám tu čest? Kým je pro mě Ježíš Kristus? A kým pro mě chce být On sám? Podobné otazníky vrtaly hlavou nejen prvním generacím křesťanů ve starověku, ale jsou aktuální pro mnoho mladých věřících i v dnešní době.

Nechyběly ani zajímavé workshopy, ale před tím, než si každý vybral ten svůj, jsme zahnali hlad smaženými nudlemi, bez kterých si někteří tuto mládežnickou akci nedovedou představit.

Témata jednotlivých workshopů i tentokrát slibovala příležitosti posunout se na duchovní cestě, ve vnímání vlastní sexuality nebo v hledání společných bodů ve víře ostatních církví. David Kogut s Kamilem Majerem navázali na myšlenky hlavního programu ve workshopu s názvem: Co dělat, když Bůh mlčí? Daniel Kašlík se na workshopu nebál otevřít choulostivé téma sexuality a Olda Svoboda se zaměřil na církve kolem nás a otázku, kde mezi nimi jsme my a naše církev.

Závěr hlavního sobotního programu jsme strávili opět všichni společně s Davidem Kogutem a chválící kapelou. Ačkoli program v Rubínu byl u konce, v malém sále ve sboru na Střední se už chystala večeře a čajovna. Pomalu se začalo stmívat a to byl signál pro ty, kdo se chystali na noční ohňostrojovou show na brněnské přehradě. Obsadili jsme místo na louce nad přístavištěm a za chvíli už se nebe zbarvilo do zářících barev. Nabitý den byl u konce, ale pro ty, kdo v neděli ráno našli sílu a odvahu, byla rezervována aréna na lasergame ve Sportu Balkán. Pár takových střelců se našlo a byla to pro ně akční tečka za celým víkendem.

V dnešní době na mladé lidi číhá mnoho nástrah, ale díky společenství s Bohem a přáteli, kteří hledají stejnou cestu životem do Božího království, se stává mnoho takových nástrah nepatrnými. Když do nich přece zapadneme, jsou tu podané ruce, kterých se lze chytit. To je velký dar, který můžeme prožívat i díky sboru a podpoře jeho vedení a členů. Díky Pánu Bohu za to.

Špok

Text hlavního zamyšlení

Předal jsem vám především to, co jsem také sám přijal, že Kristus zemřel za naše hříchy podle Písem, byl pohřben a třetího dne byl vzkříšen podle Písem, zjevil se Kéfovi a potom Dvanácti. Dále se zjevil více než pěti stům bratří najednou; většina z nich doposud žije, někteří však již zemřeli. Potom se zjevil Jakubovi a potom všem apoštolům. Naposledy ze všech, jako nedochůdčeti, zjevil se také mně.

1. Korintským 15:3–8 / ČSP