Cesta kolem světa za 80 dní

2. - 9. 7. 2023

Je to již dlouhá léta zavedenou tradicí, že naše dva oddíly KP zahajují prázdniny tábory, přičemž mladší oddíl Pandy mívá tábor pobytový a starší oddíl Plejády putovní. Pro letošní rok však výjimečně Pandy a Plejády spojili své síly, aby mohli prožít první prázdninový týden při společném dobrodružství na tábořišti poblíž obce Ospělov nedaleko Bouzova.

Setkání bylo inspirováno románem Julia Verna „Cesta kolem světa za osmdesát dní“, a tak hned po příjezdu byly děti přivítány anglickým gentlemanem panem Phileasem Foggem a jeho sluhou Jeanem Passepartouem, kteří se stali jejich průvodci na podobné cestě. Společně s nimi, pak děti absolvovaly mnohá dobrodružství na různých kontinentech světa. Utkaly se v olympijském klání, zachraňovaly Passepartoua z rukou domorodců, účastnily se bizarní japonské zábavy s měchy naplněnými vodou (vodní bitvy), pomáhaly americkým osadníkům při osidlování divokého západu, aby nakonec s velkou slávou a po překonání mnoha překážek, pronásledovány vytrvalým inspektorem Fixem dorazily téměř rozebranou lodí zpět do Londýna, kde je již čekala zasloužená odměna. Na závěr táborové hry jsme byli účastni svatby Philease Fogga.

Zábavnou formou si děti na této dobrodružné cestě kolem světa mohly osvojit celou řadu užitečných znalostí a dovedností z oblasti orientace v terénu, zdravovědy, rozdělávání ohňů, uzlování, nocování v přírodě. Nikdy také nechyběla duchovní reflexe prožitých událostí v podobě ranních a večerních zamyšlení. Během odpoledního klidu si mohli táborníci odpočinout v tee-pee při čtení knihy Pachatelé dobrých skutků.

Během celého tábora byla možnost splnit si několik bobříků a tím si vyzkoušet svoji sílu, míření, hlad, odvahu a jiné. Nejnáročnější však byl bobřík mlčení – někteří ho zvládli až na popáté.

Páteční táborový oheň byl opravdu výjimečný a inspirující. Byli jsme svědky toho, jak se David a Bob rozhodli stát opravdovými Pathfinderáky. Tím, že se ztotožnili s cíli klubu Pathfinder, mohli následně složit slib:

S Boží pomocí a podporou svých kamarádů chci radostně žít tak, jak si přeje Bůh, respektovat druhé lidi a mít je rád. Chci zachovávat zákon Pathfinderů a naplňovat jej svým životem.

Závěrem chceme ještě jednou poděkovat všem, kdo se na realizaci letošního tábora podíleli, ať již tvorbou programu, vedením dětí, či pomocí při stavbě a bourání tábořiště. Věříme, že pomoc, kterou jste poskytli, nebyla zbytečná a do budoucna přinese dobré ovoce.

Těšíme se na další spolupráci s vámi!

Rohanovi

Z kroniky

Videosestřih

Fotogalerie

fotografie: účastníci táboru

VÍCE O KLUBU PATHFINDER A NAŠICH ODDÍLECH